Teknolojinin insan hayatına sunduğu kolaylıklardan biri olan ulaşılabilirlik, günümüzde teknolojiye her alanda ihtiyaç duymamızı sağlıyor. Web teknolojisinin de gelişmesi ile genişleyen zengin internet içerikleri artık eğlendiriciden öğretici olmaya geçti. ‘Ders videosu nasıl çekilir?’ sorusu da daha sık sorulmaya başladı.
Merak edilene ve yeni bir bilgiye ulaşmak eskiye kıyasla çok daha basit. Hızla gelişen internet teknolojisi eğitimde de kendini gösteriyor ve böylesi bir eğitim hem daha ucuz hem daha faydalı olabiliyor. Bunun için videolar üzerinden online eğitim vermek hem eğitimci hem öğrenen için avantajlı bir yönteme dönüşüyor.
- Peki, video ile eğitim verirken verimliliği artırmak için nelere dikkat etmek gerekir?
- Sanal ortamda eğitimde verimlilik avantajını nasıl yakalarız?
- Eğitim videosu nasıl çekilir?
Bu sorulara cevap arayanlara yazımızda cevap veriyoruz.
Ders videosu türleri
Dijital içerik geliştirme araçları sayesinde farklı teknik altyapılarda video içerik oluşturmak çok kolay. Bu çeşitlilik ve kolaylık, eğitimcilere önemli bir esneklik sunsa da bu teknolojiler hakkında temel bilgiye sahip olmayanlar için tercih yapmak zor olabilir. Bu nedenle ‘Ders videosu nasıl çekilir?’ sorusuna yanıt verirken öncelikle eğitim videonuz için kullanabileceğiniz tekniklerden bahsetmemiz gerekir.
İçerik konunuzu seçtikten sonra çekmek istediğiniz ders videosunun formatını seçmelisiniz. Bunun için önümüzde yaygın kullanılan ve kolayca üretilebilen üç seçenek var:
Ekran Görüntüsü İle Video Çekme (Screencast)
Burada yapmanız gereken ders sunumlarınızı, slaytlarınızı hazırladıktan sonra ister kendi bilgisayarınızdan ister bu işlem için hazırlanmış programlar yardımı ile projenizi kayda almaktır. Ekran görüntüsünün üzerine ses ekleyebilir ve görüntü üzerine eklemeler yaparak videonuzu daha açıklayıcı hale getirebilirsiniz.
Sunuculu Video Çekme
Sunuculu video çekerken sunucunun diksiyonu ve tonu büyük önem taşıyor. Sunucu ne kadar akıcı ve temiz konuşursa öğrenci derse o kadar iyi odaklanabilir. Aynı zamanda sunucunun önünde anlatacağı metnin hazır bulunması da işi kolaylaştırır. Sunuculu videolarda, sunucu daha önce sunum deneyimine sahip olmayan bir eğitmense, bu konuya özellikle dikkat etmekte fayda var.
Animasyon Eğitim Videosu
Görsel içeriğinizi zenginleştirmek veya konuyu daha farklı yollarla anlatmak için çeşitli programları kullanarak kendi animasyonlarınızı oluşturabilirsiniz. Animasyon videolarınızda bir karakter belirleyebilir ya da yalnızca grafik ve tipografi kullanabilirsiniz. Çok sayıda görsel ve işitsel ögeyi bir araya getirerek kolayca videonuzu oluşturabilir ve videonuza seslendirme ekleyebilirsiniz.
Ders videosu çekerken dikkat etmeniz gereken 3 şey
‘Ders videosu nasıl çekilir?’ sorusuna vereceğimiz bir diğer cevap ise ders videosu çekmeye karar verdikten sonra izleyeceğiniz yola dair.
Dersin içeriğini belirlemekle başlayın
Bir eğitim videosu hazırlamanın 2 aşaması vardır, teorik ve teknik. Teorik olarak dersin içeriğin karar vermeniz ve daha sonra içerik için en uygun formatı belirlemek iyi bir video çekmenizi kolaylaştırır. Öncelikle şu sorulara yanıt arayarak başlayın:
- Nasıl bir ders vereceğim?
- Dersin adı ne olacak?
- Hedef kitlesi kim olacak?
- Dersin amacı ne olacak ve bu dersin sonunda öğrencinin kazanımları ne olacak?
Bu sorulara cevaplarınız hazırsa video çekmek için hazırsınız demektir. Sıra geliyor ders planı hazırlamaya; konu başlıklarınızı, içeriklerinizi, video sürenizi ve kaç derslik video çekeceğinize dair bir plan hazırlayın.
Böylece eğitim boyunca aktaracağınız bilgileri önceden belirleyecek ve ihtiyacınız olan görsel ve işitsel malzemeyi kolayca seçebileceksiniz. Bu aşamada videonuzun formatını ve kullanacağınız araçları belirleyebilirsiniz.
Görsel ögeleri doğru kullanın
Teknik aşamaya geldiğinizde ise videonun yüksek kalitede, açıklayıcı ve dikkat çekici olduğundan emin olmanız gerekiyor. Burada dikkat etmeniz gereken kendinizi çekiyorsanız veya ekran kaydınızı paylaşacaksanız netlik, animasyon hazırladıysanız tasarımlarınızdaki düzen ve uyumdur.
Bu netliği görüntüsü yüksek kameralarla yakalayabileceğiniz gibi ortam ışığınıza dikkat ederek de halledebilirsiniz. Ortam ışığınız üzerinizde gölge yaratmayacak ve aydınlık olacak şekilde ayarlanmalıdır. “cephe ışığı’ olarak bilinen ışık açısını kullanmayı öğrenebilirsiniz. Bunun için son zamanlarda YouTuberların da çokça kullandığı “ring ışık’’ işinizi kolaylaştıracaktır.
Aynı zamanda videonuzu çekerken arka planınızın sade ve uyumlu olmasına özen gösterin. Karışıklık dersi dinleyen öğrencilerin dikkatini dağıtır.
Diğer yandan her türlü videonuzu farklı ögeleri kullanarak zenginleştirebileceğiniz için fotoğraf, video, ikon ve grafik gibi görsel malzemelerden faydalanabilirsiniz. Böylece öğrencilerin bilgiyi hem görsel hem işitsel olarak almasına yardımcı olursunuz. Üstelik dikkat dağınıklığının da önüne geçebilirsiniz.
Kaliteli ve ilgi çeken işitsel ögeler ekleyin
Video çekimi yaparken dikkat etmeniz gereken şeylerden bir diğeri de sestir. Videoda sesinizin temiz ve anlaşılır olması gerekir. Net ve temiz bir kayıt hem işinizi profesyonelleştirecek hem de dersi dinleyen öğrenci için daha anlaşılır olacaktır.
Video çekerken mikrofon kullanmanız işinizi daha sonrası için kolaylaştırır. Bir yaka mikrofonu sesinizi çok daha yakından alacağı için ortam gürültüsünü en aza indirir. Ayrıca kayıt aldığınız ortamın yeterince sessiz olduğundan emin olmalısınız. Ortam sesini en aza indirmek için duvarınızı süngerpan ile kaplayabilir veya dilerseniz aynı etkiyi yumurta kapları ile de yakalayabilirsiniz.
Anlatıcı sesinin yanı sıra video eğitimlerinize içeriğinizi ve anlatımı güçlendirecek işitsel ögeler ekleyebilirsiniz. Bu da dikkati ve uzun süre hatırlamayı kolaylaştırarak öğrencilerinize yardımcı olur.
Eğitim videosu çekerken kullanabileceğiniz araçlar
Çektiğiniz ders videolarını e-eğitim için hazırlanmış programlar yardımı ile düzenleyebilir, hatta bazı platformlada paylaşabilir veya satışını yapabilirsiniz. Böylece bu araçlar, yalnızca içerik hazırlamanıza değil, aynı zamanda daha fazla kişiye ulaşmanıza da yardımcı olur.
Powtoon
Powtoon ile profesyonel ve tamamen özelleştirilmiş videolar oluşturabilirsiniz. Powtoon ile hazırladığınız içeriklere animasyonlar ekleyebilir, karakterler oluşturabilir ve bu karakterlere konuşma balonları koyarak videonuzu eğlenceli hale getirebilirsiniz.
iSpring
iSpring İçerik ve Soru-Sınav Hazırlama Araçları’nı kullanarak PowerPoint sunumlarınızı ders içeriği haline getirebilirsiniz. Ayrıca online sınavlar için kullanabileceğiniz iSpring Suite ile e-kitap, soru, test ve quizler hazırlayabilir, yayınlayabilirsiniz.
Camtasia
Dünyaca ünlü pratik ve kolay kullanımı olan videolu sunum hazırlama, düzenleme yazılımı Camtasia ile ekran kaydı alabilir ve videolarınızı düzenleyebilirsiniz. Ekran kaydı alarak video çekmek için en yaygın kullanılan araçlardan biri olan Camtasia, videolarınıza efektler eklemenizi ve sık yaptığınız videolar için özel şablonlar oluşturmanızı sağlar. Böylece önceden oluşturmuş olduğunuz bu şablonlarınız sayesinde düzenleme süresini kısaltabilirsiniz.
Articulate
İnteraktif ve daha ilgi çekici bir öğrenme sağlayan LMS (Öğrenme Yönetim Sistemleri) destekli bir e-öğrenme platformu Articulate, online eğitim vermek için video çekerken kullanabileceğiniz bir araç. Zengin görsel kütüphanesinden faydalanarak videolar oluşturabilir ve yayınlayabilirsiniz.
Bu araçlar sayesinde YouTube kanalı ya da farklı platformlarda paylaşacağınız içeriği kolayca hazırlayabilirsiniz. Ders videosu çekerken dikkat etmeniz gereken üç adımı göz önünde bulundurarak online eğitim vermeye hemen başlayabilirsiniz.