Paylaş

zoom nasil kullanilir

Zoom Nasıl Kullanılır: Zoom Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

İnternet üzerinden iş ortaklarımızla, müşterilerimizle, öğrencilerimizle ya da sevdiklerimizle buluşmamızı sağlayan Zoom nasıl kullanılır? Zoom, ihtiyaç duyan ve dijital dönüşümü benimseyen kesim tarafından zaten kullanılan bir uygulama olsa da pandemiyle birlikte hepimizin bildiği bir uygulamaya dönüştü. Ama Zoom’un hala çok bilinmeyen özellikleri de var.

İş toplantıları, arkadaşlarla kahve buluşmaları, sınıflar, kutlamalar derken Zoom her türlü organizasyon ve toplantıda bize eşlik etmeye başladı. 2019 yılında 1.99 kişinin eklendiği aylık kullanıcı sayısı, virüs salgınının bizi karantinaya aldığı dönemde 2.22 milyona kadar ulaştı. Öyle ki pandemi bitse bile onu hala kullanmaya devam edeceğiz gibi duruyor. 

Zoom’un neden bu kadar popüler olduğunu merak ediyorsanız ilgili yazıyı ziyaret edebilirsiniz.

Zoom nedir? 

Zoom, internet üzerinden canlı olarak iletişime geçmemizi sağlayan bulut tabanlı bir programdır. Video konferans uygulaması olarak da tanımlayabileceğimiz Zoom, görüntülü veya sesli toplantı düzenlemenizi ve toplantıya katılmanızı sağlayarak sizi insanlarla buluşturuyor. Kolay kullanımı, toplantıyı kaydetme, çevrimiçi sohbet ve ekran paylaşma gibi birçok özelliği Zoom’u diğer video konferans uygulamalarından ayırıyor ve daha çok tercih edilmesini sağlıyor

2011 yılında kurulan Zoom, mobil cihazlar ve masaüstü cihazlarla kullanıma uygun ve bir toplantıya katılmak için illaki üye olma zorunluluğu koymuyor. Yine de toplantı oluşturmak, yönetmek ve düzenlemek isterseniz bir hesap oluşturmanız gerek. Ücretsiz üyelikte size 40 dakikaya kadar görüşme imkanı sunuyor. Bu süre en üst pakette sınırsız olup 1.000 kişiye kadar katılım izin veriyor. 

Misyonunun videolu iletişimleri kesintisiz ve güvenli yapmak; vizyonunun da insanları destekleyerek daha fazlasını başarmalarını sağlamak olduğunu söyleyen Zoom’un 300 milyon kullanıcısı var.

Zoom nasıl indirilir? 

Zoom hem mobil hem de masaüstü cihazlarda kullanım şansı olan bir uygulama. İlk yapmanız gereken şey ise üye olmak. Bireysel üyelikleriniz için Zoom’un kendi sitesini kullabileceğiniz gibi kurumsal üyelikler için ETGİ Grup’tan alabilir ve satın alma sonrası destekten faydalanabilirsiniz. 

İstenilen bilgileri girdikten sonra e-posta adresinize gelen doğrulama maili ile uygulamayı kullanmaya hazır hale geliyorsunuz.

Cihazınıza uygun versiyonu buradan seçerek Zoom’u kolayca indirebilirsiniz. 

Zoom ücretli mi?

zoom ücretli mi

Zoom’a üye olmak için hiçbir ücret ödemek gerekmiyor. ‘Basic’ yani temel abonelik, küçük grupların toplantıları için tasarlanmıştır ve 100 katılımcıya kadar katılım sağlanabilir. Ücretsiz versiyonu kullanarak 40 dakikaya kadar grup toplantısı yapabilir ve özel ve toplu sohbet gerçekleştirebilirsiniz. 

Bir üst paketi Pro ise aylık 13.99 Euro. Business ve Enterprise abonelik çeşitleri de bulunan Zoom’da, paket fiyatı arttıkça sunduğu hizmetler de artıyor. 500 ve üzeri katılımcı için webinar ve online etkinlik özellikleri de sunan paketi tercih edebilirsiniz. Kısaca ücretsiz Zoom hesabı oluşturabileceğiniz gibi ihtiyaçlarınıza bağlı olarak ücretli abonelik paketlerinden size uygun olanı tercih edebilirsiniz.

Zoom arka plan değiştirme

Eğer görüntülü konuşma yaparken arkanızdaki alanın görünmesini istemiyorsanız Zoom’un sunduğu bir özellik var: arka plan değiştirme. Bu özellikle görüşme esnasında istediğiniz görseli arka plan olarak belirleyebiliyorsunuz. 

Yapmanız gereken uygulamada sağ üst köşedeki ‘Settings’ butonuna tıklayıp solda çıkan menüden ‘Background & Filters’ seçeneğine tıklamak. Hazır arka planlar sunulsa da ‘+’ simgesine tıklayarak istediğiniz görseli ekleyebilirsiniz. Daha sonra o görseli seçerek arka planınız haline getirebilirsiniz.

Zoom profil resmi koyma

Profil resmi koymak için hesabınızdaki profil sayfanıza gitmeniz lazım. Ayarlara tıkladığınızda boş profil fotoğrafı gördüğünüz yerin yanında ‘Change’ yazısına tıklayın. Bu değiştirmek anlamına gelir. Karşınıza çıkacak ‘Upload’ ibaresine tıkladığınızda bilgisayarınızdan veya telefonunuzdan istediğiniz fotoğrafı seçip Zoom’a yükleyebilirsiniz.

İstediğiniz şekilde fotoğrafı konumlandırdıktan sonra ‘Save’e tıkladığınızda profil resminiz kaydedilmiş olacak.

Zoom ekran paylaşımı

zoom nasil kullanilir 2

Zoom’un en sevilen özelliklerinden biri de ekran paylaşımı. Toplantıdaki herkesin aynı ekranı görebilmesi canlılığı ve anlaşılırlığı arttırıyor. Özellikle eğitim amaçlı toplantılarda veya iş toplantılarında sıkça kullanılan bir özellik.

‘Zoom’da ekran paylaşımı nasıl yapılır?’ diye soruyorsanız görüşme sırasında altta bulunan ‘Share Screen’ butonuna tıklayın. Tıkladıktan sonra paylaşım ekranı seçeneklerini göreceksiniz, paylaşmak istediğiniz ekranı seçmeniz gerekecek. 

Word, PowerPoint gibi istediğiniz bir uygulama ekranını veya Zoom’un sunduğu ‘White Board’u paylaşabilirsiniz. Karar verdikten sonra sağ alt köşedeki ‘Share’ ibaresine tıklayın ve ekran paylaşımınızı başlatın. 

Durdurmak istediğiniz zaman ise üst kısımdaki kırmızı olarak göreceğiniz ‘Stop Share’ butonuna tıklamanız yeterli.

Zoom toplantı oluşturma

Zoom’da toplantı oluşturmak oldukça basit. Masaüstü cihazınızda toplantı oluşturmak istiyorsanız hesabınıza giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede ‘Host a Meeting’ butonu göreceksiniz. With Video On (Görüntülü), With Video Off (Kamera Kapalı) ve Screen Share Only (Sadece Ekran Paylaşımı) olarak size sunulan üç seçenekten birini seçin. 

Daha sonra Zoom uygulamasına yönlendirileceksiniz ve toplantınız başlayacak. Daha kısa yol ile başlatmak isterseniz bilgisayarınızda Zoom’u açtığınızda ‘New Meeting’ (Yeni Toplantı) butonuna tıklayarak toplantı oluşturabilirsiniz.

Mobilde ise uygulamaya giriş yaptıktan sonra ‘New Meeting’e tıkladığınızda toplantınız oluşacak ve istediğiniz ayarları yapabileceksiniz. Artık ‘Start a Meeting’ (Bir Toplantı Başlat) butonuna tıklayıp başlatmaya hazırsınız.

Toplantınızı başlattıktan sonra ‘Invite’ butonuyla URL veya daveti kopyalayıp istediğiniz kişiye gönderip toplantınızı genişletebilirsiniz.

Zoom şifresi nasıl alınır?

Zoom şifresi toplantıyı oluşturan kişi tarafından verilir. Toplantıyı siz oluşturduysanız ‘URL’ yazan bölümde ‘s/’den sonra devam eden bölüm toplantının şifresidir.

Her seferinde farklı bir şifre zor olur derseniz hesabınıza girdikten sonra ‘Settings’e tıklayarak ‘Use Personal Meeting ID’ seçeneğini kullanabilirsiniz. Aktivasyonu gerçekleştirdikten sonra şifrenizi belirlemek için tekrar ‘Settings’e gidin ve ‘Require a Password for Personal Meeting ID’ bölümünde yer alan ‘Password’e tıklayarak istediğiniz Zoom şifrenizi belirleyin. Tamamladıktan sonra ‘Save’ ibaresine bastığınızda şifreniz kaydolmuş olur.

Zoom’da ses açma ve kapatma

Kullanışlı bir özellik olan toplantıda ses açıp/kapatma ile hem kendi sesinizi hem de katılımcıların seslerini kontrol etmeniz mümkün. 

Masaüstü cihazınızdan işlemi yapacaksanız görüşme sırasında sol altta yer alan bir mikrofon simgesi göreceksiniz. Ona tıkladığınızda ‘mute’ seçeneğine basmış olursunuz ve sesiniz kapanır. Aynı simgeye bastığınızda ‘unmute’ olarak sesiniz katılımcılara ulaşır. Toplantınıza katılan birinin sesini kapatmak istiyorsanız fare imlecinizi o kişinin penceresine götürün ve yukarıdaki seçeneklerden mavi ‘mute’ kısmına tıklayın, açmak isterseniz aynı işlemi yapmanız yeterli.

Bu uygulamayı birden fazla katılımcıya veya herkese yapmak istiyorsanız alt kısımda yer alan ‘Participants’ seçeneğine tıklayın, yanında  mikrofon ve kamera simgeleri olan katılımcıların adlarını içeren bir liste karşınıza çıkacak. İstediğiniz katılımcıları mikrofon simgesine tıklayarak sessizleştirebilir, eğer herkesin sesini kapatmak istiyorsanız da altta çıkan ‘mute all’ seçeneğine tıklayarak yapabilirsiniz.

Mobil cihazınızdan sesinizi açıp kapatmak istiyorsanız ekrana dokunduğunuzda beliren mikrofon simgesine tıklayarak yapabilirsiniz. Yine katılımcıların sesini kontrol etmek isterseniz, ekrana tıklayarak ‘Participants’ bölümüne tıklayın ve katılımcıların yanında beliren mikrofon simgesine dokunarak istediğiniz gibi seslerini açıp kapatın.

Zoom dil değiştirme: Zoom nasıl Türkçe yapılır?

Zoom nasıl kullanılır sorusunu cevaplarken Zoom dil değiştirme özelliğinden de bahsetmemiz gerekir. Kasım 2021’den itibaren Zoom yeni bir güncellemeyle Türkçeyi de dilleri arasına ekledi. Ancak Türkçe şimdilik yalnızca masaüstü uygulaması için  Bunun için Zoom’u bu tarihten önce yüklediyseniz, uygulamayı güncellemeniz gerekiyor. 

Güncelleme işlemini tamamladıktan sonra, Zoom bilgisayarınızda açık durumdayken bilgisayarın sağ alt kısmındaki Zoom simgesine sağ tıklayın. Yanda açılan menüde ‘Switch Languages’ seçeneği ile karşılaşacaksınız. Tıkladığınızda yanında farklı dil seçeneklerinin olduğu bir menü çıkacak. 

Buradan istediğiniz dili seçmeniz yeterli. Daha fazla bir şey yapmanıza gerek kalmadan Zoom otomatik olarak dili değiştirecektir.

Sizlere Zoom uygulaması hakkında ve özelliklerini içeren bir yazı sunduk ve Zoom nasıl kullanılır sorusuna kapsamlı bir cevap vermeye çalıştık. Normalleşme sürecine geçsek de Zoom, pandemi sürecinde yakaladığı popülerliği kaybetmeyecek gibi duruyor. Hala birçok şirket, eğitim kurumu ve kişi, programı kullanmaya devam ediyor.

Zoom kullanması oldukça kolay bir program. Yine de özelliklerini keşfedip öğrenmek ve daha verimli bir kullanım için ETGİ Grup ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.

Zoom IP Kamera hakkında sorularınız için ilgili yazıya göz atabilirsiniz.