Bir zamanlar pahalı, kullanımı zor ve kullanımı sınırlı bir iletişim sistemi olarak görülen video konferans, birkaç yıl içinde şirketler için gerçek bir meydan okuma haline gelmiş durumda. Artık sadece maliyetleri düşürmek ve üretkenliği artırmak için bir araç olmamakla birlikte, aynı zamanda çok sayıda işletme için tam teşekküllü bir çalışma aracı haline geldi. Peki, video konferans nedir?
Video konferans, coğrafi faktörden bağımsız olarak muhatabına video ve ses yoluyla bilgi iletmesine izin veren bir uzaktan iletişim aracıdır, birbirinizden uzaktayken toplantılar gerçekleştirmenin en iyi yoludur. Sanki aynı odadaymışsınız gibi farklı belgeler üzerinde yüz yüze çalışabilir ve iletişim kurabilirsiniz.
Telekonferans nedir ve nasıl çalışır?
Telekonferans, iki veya daha fazla kişinin canlı olarak sesli veya görüntülü konferans görüşmesi yapmasıdır. Bir kuruluşun uzaktaki ekipleri, telekonferans kapasitesi sayesinde uzakta olsalar bile birlikte çalışabilir ve iletişim kurabilirler.
Bir telekonferans, en basit haliyle, iki veya daha fazla konumdaki katılımcılar arasında yapılan bir telefon görüşmesi olabilir. Bir telekonferans, ek ekipman ve uygun düzenlemelerle katılımcıların birbirlerini görebildiği bir video konferans da olabilir. Web konferans sistemi nedir yazımızı okuyabilirsiniz.
Video konferans ve telekonferans arasındaki farklar nelerdir?
Yeni teknolojilerin geliştirilmesi, sektörün devam eden hızlı büyümesine önemli ölçüde katkıda bulunmuştur. Telekonferans ve video konferans arasında ki fark ile alakalı biraz kafanız karışabilir. Aşağıdaki bölümlerde, “Video konferans ve telekonferans arasındaki farklar nelerdir?” sorusunun temel yanıtlarını özetleyeceğiz.
Telekonferans ve videokonferans arasındaki farklar nedir?
Telekonferans sesli veya sesli-görüntülü iletişimdir, video konferans ise hem görüntü hem de ses sağlayarak konferansı destekler, böylece iletişim kuran kişiyi dinlerken kesinlikle karşıdaki kişiyi görebilirsiniz.
Farklılıklar
- Video konferans hem video hem de konuşma sunarak konferansı teşvik ederken, böylece iletişim kuran kişiyi dinlerken net bir şekilde görebilirsiniz, telekonferans ise yalnızca sesli veya sesli-görüntülü iletişimdir.
- Video konferans VoIP hizmetleri sunarken, telekonferans geleneksel PBX sistemleri ya da VoIP kullanarak konferans devam ederken veri gönderebilir. Birincisi daha az kapasite kullanırken, ikincisi geniş bant ağına büyük ölçüde dayanır.
- Video konferans, telekonferansın sağlayabileceği ses ve görüntü verilerine ek olarak dosyalar, programlar, beyaz tahta ve daha fazlası gibi daha fazla bilgi alışverişi yapmanıza olanak tanır.
Video konferans sistemlerini kullanmanın faydaları nedir?
Video konferansın ne olduğunu yukarıda detaylı bir şekilde açıkladık. Bir sonraki soru, video konferans sistemlerini kullanmanın faydası nedir? Video konferans, aile ve arkadaşlarla özel web görüşmeleri açısından çevrimiçi iletişimin en önemli araçlarından biri. Ve en önemlisi, bir iş ve eğitim faaliyetlerini yürütmenin önemli bir yolu haline gelmesidir.
Bir kuruluşa video konferans çözümü sunmak, dünyanın her yerinden çalışanlar, yöneticiler, ortaklar, iş ortakları veya serbest çalışanlarla hızlı bir şekilde bağlantı kurmanın ve iş birliği yapmanın bir yoludur.
Online toplantılara küresel bir geçiş sağlar.
Hiç şüphe yok ki web konferansı, çevrimiçi toplantılar ve video konferans gibi konular kelimenin tam anlamıyla patladı ve bizi bir pandemi sırasında web seminerlerinin ve video konferans platformlarının kullanımını araştırmaya sevk etti.
Yeni gerçeklik, bu teknolojinin kullanımında iş hedeflerinin manzarasını şu şekilde değiştirdi:
Büyük Avantajlar sağlar.
- Yeni iletişim perspektifleri: Videokonferans insanları bir araya getirir ve mesafeleri ortadan kaldırır. Daha düşük maliyetlerle yeni pazar ufuklarına erişebilirsiniz.
- Önemli ölçüde zaman tasarrufu: Video konferans ile seyahat sürenizden %90 tasarruf edersiniz.
- Ekolojik Artılar: Video konferans, hava yolculuğuna göre daha ekonomik ve çevreyi daha az kirleten bir alternatiftir ve verimli iletişim olanakları sunar.
- Artan üretkenlik: Videokonferans dünyanın her yerinden anında bağlantı sağlar. Çalışanlar ve müşteriler birbirlerini daha sık görür ve toplantıları sırasında daha üretken olurlar. Bu da güven bağlarını güçlendirir ve iş kalitesini artırır.
- Azaltılmış stres ve ekip yorgunluğu: Uzun seyahatler yorucudur ve iş seyahatine çıkanların kişisel yaşamları üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Video konferans ekipleri yeniden harekete geçirir ve yaşam koşullarını iyileştirir.
4 Adımda Video konferans nasıl doğru kullanılır
Video konferans ve çevrimiçi toplantılar zorunlu ve çevrimiçi uzaktan eğitim açısından temel hale gelmiş durumda. Şimdi, dijital toplantıları günlük işlerinize dahil etmenin temel yönlerine daha yakından bakalım.
Ekipman: Donanım söz konusu olduğunda, bir bilgisayara veya mobil cihaza ihtiyacınız olduğu açıktır
Önce güvenlik: Çevrimiçi toplantıları güvenli bir şekilde düzenlemek için doğru yazılımı seçmek çok önemlidir. Seçtiğiniz platformun gelecekteki etkinliklerinizin güvenliğini benzersiz bir parola veya belirteçle garanti ettiğinden emin olun.
Veri koruması: Çevrimiçi bir toplantı sahibi olarak, sunucuları ve veri işleme süreçleri güvenli olan bir platform seçmek daha mantıklıdır.
Özellikler
- Ekran paylaşımı– bir ekranı paylaşma ve o anda üzerinde çalıştığınız şeyi sunma yeteneği olmadan etkili bir toplantı hayal edemezsiniz.
- Beyaz tahta– bir toplantı sırasında fikirleri kaydetmek ve görselleştirmek ve sonuçları daha sonra başvurmak üzere kaydetmek için basit ama çok kullanışlı bir araçtır.
- Sohbet– bir grup veya özel sohbet penceresi, toplantı ilerledikçe düşünceleri paylaşmak ve sorular sormak için kullanışlıdır.
- Toplantı Kaydı– Ya birisi bir etkinliğe katılamazsa? Etkinlik kaydı imdadınıza yetişir ve o kişinin istediği zaman toplantıyı takip etmesini sağlar.
Video konferansın dezavantajları
Video konferansın dezavantajları ve sınırlamaları nelerdir?
Video konferansın birçok avantajı olsa da sınırlamaları da vardır. Örneğin, görüntülü aramalar sürekli bir geniş bant İnternet bağlantısı gerektirir ve bu da her yerde mevcut değildir.
Ses veya video akışlarında yüksek gecikme olan konferanslar hızla sinir bozucu hale gelebilir.
Bir diğer dezavantaj ise yüksek kaliteli kurumsal video konferans sistemlerinin hala yüksek maliyetli olmasıdır. Şirketler iş seyahati maliyetlerini azaltmak için video hizmetlerini benimsiyor. Ancak saf yazılım veya SaaS çözümlerinin ötesinde, çoğu hala tesislerini özel odalarla donatmak zorunda ve bu da önemli bütçeler anlamına geliyor (donanım ekipmanı, lisanslar, sistem kurulumu ve bakımı vb.)
Vedubox video konferansı nasıl kolaylaştırıyor?
Vedubox, Online Toplantı (Video Konferans) ve e-Öğrenme sistemi ile uzaktan çalışmanın kapsamlı ihtiyaçları için Türkiye’deki birçok kuruluşa hizmet vermektedir.
İhtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılamak için Vedubox‘ta farklı çözümler mevcuttur
- Mesajlaşma ve gerçek zamanlı içerik paylaşımı ile kurumsal video konferans
- Yazılım sistemi, kusursuz video, entegre ses ve kablosuz içerik paylaşımı ile konferans odaları için ZOOM
- ZOOM Phone, yeni nesil bir iş telefonu sistemi
- Canlı akış ile sanal etkinlikler oluşturmak için ZOOM Video Web Seminerleri
Zoom entegreli olarak gelen Vedubox Meet ile çevrimiçi toplantınızı şimdi planlayın.
ZOOM, mobil cihazlardan, masaüstü bilgisayarlardan, telefonlardan ve oda sistemlerinden sesli ve görüntülü konferans, ortak çalışma, anlık mesajlaşma ve web seminerleri için basit ve güvenilir bir bulut tabanlı platform sağlar.
ZOOM video konferans çözümleri ile ekiplerinize, nerede olurlarsa olsunlar, istedikleri zaman bilgi alışverişinde bulunmalarını, çalışmalarını ve içerik paylaşmalarını sağlayacak güvenilir bir araç sunmuş olursunuz.
Zoom’un başlıca avantajları
- İş birliği- Değişimleri kolaylaştırmak ve güçlendirmek için sezgisel bir platform
- Güvenlik- Maksimum gizlilik için şifrelenmiş ve güvenli akışlar
- Ölçeklenebilirlik- Benzersiz bir kullanıcı deneyimi için basit ve ölçeklenebilir bir platform