Zoom’un klasik bir video konferans uygulamasına alternatif olarak geliştirilmesi ve normal seyrinde büyümesi birkaç sene sürmüştü. Ama bambaşka bir amaçla kullanılmaya başlaması Zoom’u bugün milyar dolarlık bir şirket haline getirdi. 2020’yi kasıp kavuran pandemi sebebiyle evlerde eğitim gören öğrenciler, öğretmenler ve evlerde çalışan milyonlarca kişi Zoom’u kullanmaya başladı. Zoom, bir video konferans uygulamasının dışında online eğitime yardımcı bir araç, uzaktan çalışma iş ortamı gibi çok farklı amaçlara büründü. Haliyle Zoom ile birlikte hayatımıza giren birçok terim oldu. Zoom kullananların aşina olduğu, kullanacakların da mutlaka bilmesi gereken bu terimleri şimdi açıklayalım.
Host
Host, ev sahibi anlamına gelen bir kelime. Zoom’da host kavramı ise video görüşmeyi başlatan kişi anlamına geliyor. Host, tüm video görüşmeyi yöneten yönetici konumundadır. Görüşmeyi başlatır, katılımcıları görüşmeye davet eder, ekran paylaşımı yapar, ekran paylaşımını başkalarına açar, sesi kapatma, videoyu kapatma gibi Zoom oturumunun tüm süreçlerini yönetir. Zoom’da görüşme başlatan her kişi host konumundadır.
Participant
Host, görüşmeyi başlattıktan sonra başka kişileri görüşmeye davet eder. Davet linki ya da meetind ID ve parola ile girişi yapan bu kişilere katılımcı yani participant adı verilir. Katılımcılar host’un onayı olmadan görüşmeye dahil olamazlar. Host tarafından sesleri ve görüntüleri kapatılabilir. Ayrıca host izin vermediği sürece ekran paylaşımı da yapamaz. Katılımcılar görüşmeye girdiklerinde bekleme odasına alınırlar. Burada bulunan kişilere host izin verdiğinde bu kişiler görüşmeye katılabilirler.
Meeting
Zoom’da oluşturulan her görüşmeye meeting adı verilir. Meeting, şifrelenmiş bir görüşmedir ve buna host’un davet ettiği kişiler tarafından katılım sağlanabilir. Her meeting’in bir ID’si yani kimlik kodu ve bir şifresi vardır. Host bu bilgileri katılımcılara göndererek onların görüşmeye katılmasını sağlar. Ayrıca meeting’in bir katılım linki de bulunmaktadır. Bu link de görüşmeye katılmak için kullanılabilir.
Meeting ID
Az önceki maddede Zoom’daki görüşmelere meeting adı verildiğini söylemiştik. Meeting ID ise Zoom tarafından oluşturulan ve o anlık için açılan her meeting’te farklı farklı olan koddur. Bu kod 11 rakamdan oluşur. Görüşmeye katılmak isteyen kişilerin bu kodla birlikte şifreyi de bilmesi gerekir. Bu iki bilgi ile kısa sürede görüşmeye katılımcı olarak bağlanılır.
Ekran Paylaşımı
Zoom’un en önemli özelliklerinden birisi olan ekran paylaşımı, anlık olarak cihazda açıkta bulunan uygulamaları karşı tarafa göstermeye yaramaktadır. Bir bilgisayardan bağlantı yapıldığında ister bir beyaz ekran olarak isterse de açılmış bir programın ekranı olarak paylaşılabilir. Bu ekran paylaşımı üzerinde çizimler yapılabilir ve yapılan çizimler silinebilir. Host ekran paylaşımına otomatik olarak sahiptir. Katılımcılar da ekran paylaşabilir ama host istediği takdirde bunu engelleyebilir.
Whiteboard
Zoom’un ekran paylaşımı ekranında çıkan whiteboard özelliği beyaz tahta uygulamasıdır. Bu özellik kullanılarak beyaz tahta üzerinde çizimler yapılabilir. Bir konu hakkında bilgi vermek, çizim yapmak, ortak çalışma yapmak gibi birçok amaçla kullanılabilir. Serbest çizim araçları, önceden belirlenmiş şekiller, metin kutusu, renk seçimi gibi birçok özelliğe sahiptir.
Annotate
Zoom’da paylaşılan ekranlar sadece görüntü olarak karşı tarafa yansıtılmaz. Bu ekranlar üzerinde anlatım yapılabilmesini sağlayan bir özellik de bulunmaktadır. Annotate adı verilen bu özellik ile hangi ekran paylaşılırsa paylaşılsın, bu ekran üzerinde whiteboard aracının tüm özellikleri kullanılabilir. Bir sunum yapılıyorsa önemli noktalar belirtilebilir, ekrana not alınabilir, soru çözülebilir ve bunun gibi birçok şey yapılabilir. Tüm bu özellikler sayesinde güçlü bir anlatım yapılabilmektedir.
Bekleme Odası
Zoom, zaman geçtikçe kendisini altyapı ve özellik olarak geliştirmeye devam etmektedir. İlk zamanlarda birçok kişinin zorlandığı ciddi bir güvenlik açığı bulunuyordu. Bu açık sayesinde görüşmelere sızmalar gerçekleşiyor ve istenmeyen manzaralar ortaya çıkıyordu. Zoom bunun önüne geçmek için bekleme odası adı verilen bir özellik geliştirdi. Bir host, katılım linki veya id ve şifre göndererek başkalarının görüşmeye katılmasını sağladığında katılımcılar bekleme odasına alınmaktadır. Bu sayede host, kimin görüşmeye katıldığını görebilmekte, isterse kabul etmeden önce kamera açarak kimlik doğrulaması yapabilmektedir. Bekleme odasına düşen herkes görüşmeye katılmak için hostun onayını bekler. Host buradaki kişilere onay verdiğinde kişiler görüşmeye katılabilir.
Virtual Background (Sanal Arkaplan)
Zoom’un güvenlik geliştirmelerinden başka ara yüz geliştirmeleri de mevcuttur. Estetik olarak kullanıcılara daha iyi görüntüler sunmak üzere yapılan bu değişimlerden birisi de sanal arka planlardır. Bu arka planlar, Zoom’un hazır ayarlarından seçilebilir veya bilgisayardan yüklenebilir. Hayal gücüne göre oluşturulacak arka planlar sayesinde Zoom görüşmeleri sıkıcılıktan kurtulup eğlenceli bir hale gelecektir.
Kayıt (Record)
Zoom’da, yapılan görüşmeler daha sonradan izlenebilir. Bunu sağlayan da Record yani kayıt özelliğidir. Kayıt özelliği sayesinde tüm görüşme bulut tabanlı sunucuya veya bilgisayara kaydedilebilir. Bu video daha sonra başka amaçlarla da kullanılabilir. Zoom, ücret ödemeden Zoom’u kullanan kişilere record seçeneğini sadece bilgisayara kayıt yaparak sunmaktadır. Bulut tabanlı sunucuya kayıt videosunu yüklemek için Zoom’un ücretli versiyonu kullanılmak zorundadır.