Paylaş

zoom neden bu kadar populer oldu

Zoom Neden Bu Kadar Popüler Oldu?

Covid-19’un fiziksel anlamda sosyal yaşamı baştan sona dönüştürmesiyle birlikte Zoom, hem kişisel hem profesyonel hayatın her anında karşımıza çıkan bir platform haline geldi.

Bu bambaşka dünyanın her alanında karşımıza çıkan Zoom aracılığıyla uzakları yakın edip bir nevi dijital sosyalleşme çağına geçiş yaptık.

Coronavirüs pandemisi, sosyal mesafeyi zorunlu hale getirse de teknoloji sayesinde insanlar güvenli bir şekilde birbirine yaklaşmayı sürdürüyor. 

Pandemiden önce günlük 10 milyon katılımcı sayısına sahip olan uygulama, 2020 yılının Mart ayında 200 milyonu aşmıştı. Yeni normalin başlaması ve özellikle aşının da bulunmasıyla biraz da olsa fiziki ortamlara taşınan toplantılar ve görüşmeler yapılmaya başladı. Ancak video konferans, online eğitim ve online etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor. 

iPhone ve Android cihazlarda Zoom, en fazla indirilen uygulamalar arasında TikTok ile birlikte zirvede yer almayı da sürdürüyor.

Peki birçok rakibinin önünde zirvede yer alan ve büyük bir kitleye ulaşan Zoom’un sırrı ne?

Zoom kullanıcı sayısı neden çok fazla?

Domino etkisini duymuşsunuzdur. Nasıl tek bir hareket ve davranış büyük resmi etkiliyorsa, küçük farklar da, büyük değişikliklere sebep olabilir. 

Zoom’un kolayca görüntü iyileştiren filtresi ile kullanıcılarının karşı tarafa daha güzel  görünmesini sağlaması gibi. Ayrıca kullanıcı, arka planda da istediği şekilde değişiklik yapabiliyor. Bir anda kendinizi bir Samanyolu Galaksisinin içinde veya çok sevdiğiniz bir şehirde bulabilirsiniz. Stefan Zweig’ın da dediği gibi aslında: ‘Dünyayı değiştiremiyorsan, dünyanı değiştir.’

Zoom’un özellikleri fark yaratıyor

Bu görsel detaylar önemli bir fark sağlasa da bundan daha da önemlisi Zoom’un işlevselliği. 

  • Tutarlı ve sürekli şekilde sorunsuz arama kalitesi ve 
  • görüşmelerin kullanıcının isteğine bağlı olarak kaydedilmesi de vazgeçilmez iki özellik haline gelmiş durumda.

Hangout, Skype, Gotomeeting, Free Conference Call gibi rakiplerine göre yüksek video kalitesi ve video klipler ya da canlı oyun görüntülemenin mümkün olması durumu da Zoom’un kullanıcı sayısını her geçen gün artırmaya ve uygulamanın zirvedeki yerini korumasını sağlamaya da devam ediyor.

Covid-19 pandemisi dünya üzerinden silinip gitse de, özellikle iş dünyasının bu süreçte yakalamış olduğu dijital birliktelik bize yeni bir mesaj veriyor. Fiziki gerekliliklerin haricinde iş, toplantı ve görüşmelerin kolaylıkla ve daha az maliyetle uzaktan yapılabildiğini görüyoruz. Online toplantı yazılımı, online eğitim platformu gibi teknolojik araçlar sayesinde eğitim ve iş akışları dijitale kolayca taşınıyor. 

Zoom bu araçlar arasında öne çıksa da Zoom’u entegre olarak kullanan Vedubox gibi kapsamlı platformlar sayesinde Zoom kullanıcıları daha fazla özelliğe tek çatı altında ulaşabiliyor.

zoom neden popüler

Pandemi döneminde online iletişim teknolojileri

Zoom, pandemi sırasında uzaktan çalışma ve video iletişim çözümlerinin ekonomik etkilerini değerlendirmek için Boston Consulting Group (BCG) ile 6 ülkenin incelendiği “Video iletişimin COVID-19 krizine etkisi adlı küresel bir anket ve ekonomik analiz araştırmasını geçtiğimiz aylarda yayınladı.

Araştırmada, ekonomik durgunluk dönemi ve yaşanılan bu zor süreçte hangi endüstrilerin iletişim teknolojilerini kullanarak çalışma biçimlerini değiştirebildiği ve bunun sonucunda işlerinin devamlılığını ve hatta büyümesini sağlayabildiği ortaya çıktı.

Küresel bir sağlık krizi, ekonomik durgunluk ve beraberinde sayısız zorluk getiren COVID-19 salgını, dünyadaki tüm kurumların çalışma biçimlerini önemli ölçüde değiştirdi. Her yapı ve büyüklükteki kurumlar yeni ve benzersiz zorluklarla karşı karşıya kaldı ve bunun mücadelesini verdi. Sosyal mesafe önlemleri insanları evde kalmaya mecbur bırakırken, kuruluşlar işlerini sürdürmeye çalışırken aynı zamanda çalışanlarını güvende, bağlantıda ve üretken tutmak için bu alanın zirvesindeki uygulamalardan biri olan Zoom çözümlerine yöneldi. Geleneksel ve yüz yüze operasyonlar odağıyla çalışan eğitim ve sağlık hizmetleri gibi önemli endüstrilerin çevik kalmak ve çalışmaya devam etmek için uzaktan çalışma ve video iletişim modellerini hızla benimsemeleri gerekti.

Yapılan araştırma ve açıklanan rapordan öne çıkan bulgulara göre, COVID-19 salgını döneminde uzaktan çalışanların sayısı 2,5 ile 3 kat arasında artış gösterdi. Video konferans çözümleri kullanan çalışanların sayısı ise benzer şekilde 2,4 ile 2,7 arasında arttı. Video konferans çözümleri kullanarak geçirilen süre ise 3 ile 5 kat artış yaşadı.

Tüm bunlarla birlikte Zoom, BCG’ye yaptırdığı araştırmanın sonuçlarını da yorumladı. Buna göre, video konferans çözümlerinin büyük başarısı kurumları salgın sonrasında da esnek çalışma modellerini benimsemeye yöneltiyor. Boston Consulting Group’un araştırma bulguları, uzaktan çalışmanın ankete katılan hemen her ülkede salgın sonrasında da yaygın olmaya devam edeceğini ortaya koyar durumda.

COVID-19 salgını uzaktan çalışmayı bir zorunluluk haline getirirken hibrit çalışma modellerinin salgın sonrasında ve aşıya rağmen de kalıcı olacağı görülüyor. Bazı çalışanlar pandemiden sonra ofise geri dönecek ancak geriye kalanların çoğu uzaktan veya hibrit çalışanlar olarak işlerini yapmaya devam edecek.

Hibrit eğitim konusunda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayın.

Salgın aslında bir bakıma da kurumların uzaktan çalışmayla gelen esneklik ve çevikliği elde etmek için çalışanların üretkenliğinden feragat etmelerine gerek olmadığını kanıtladı. Yerinde doğru çözümler ve süreçlerle çalışanların her yerden verimli bir şekilde çalışabildiği de görülmüş oldu.

Vedubox ile Zoom’a online eğitim ve ofis özellikleri ekleyin

Vedubox kendini, “Geleceğin uzaktan eğitim ve iletişim sistemi” olarak tanıtıyor. 

Peki Zoom’la nasıl bir bağlantısı var?

Tüm özelliklerinin, yapılan araştırmaların ve çalışmaların yanı sıra Zoom’u Vedubox ile birlikte kullanan şirketler için evden çalışma çok daha pratik hale gelmiş durumda. 

Bunun pek çok sebebi var. Çok dilli arayüzü ile anadilde platform sunan Vedubox ile Zoom uygulaması çok daha fazla kişisel bir hale gelebiliyor. Toplantı odaları kullanıcı üzerinden değil, sistem içine entegre edilerek oluşturuluyor. Böylece çok daha güvenli ve pratik toplantılar gerçekleştirilmiş oluyor.

Vedubox, toplantı yönetimi, katılımcı daveti, interaktif görüşmeler gibi teknik avantajların yanı sıra 7/24 teknik destek sayesinde içinde kullanıma hazır Zoom uygulaması ile birlikte geliyor. Kullanıcıya işlerini uzaktan yönetmesi için çok daha işlevsel çözümler sunuyor.

Birebir video görüşme, video toplantı, webinar, tekrar izleme, canlı anket, etkinlik yönetimi modülü, detaylı katılım raporları gibi birçok farklı seçeneği kullanıcının hizmetine getiriyor. Vedubox, Zoom’la birlikte kullanıldığında daha pratik bir dünyanın kapılarını açıyor.

ETGİ Grup’un AR-GE çalışmalarıyla geliştirilen ve sürekli güncellenerek güçlenen Vedubox’ı denemek için tıklayın.

Özetlemek gerekirse yeni dünyanın getirdiği bazı olumlu-olumsuz sonuçlar var. Bunlardan biri de ‘Dijital Sosyalleşme’. Kişiler ve kurumlar bu yeni sosyalleşme modeliyle belki fiziksel olarak bir yakınlık kuramıyor. Ancak daha üretken ve pratik bir süreç yönetebiliyor.