Öğrencisinden, öğretmenine; evde çalışanından, devlet kademesine görüntülü görüşme, konferans, ders, toplantı yapmak isteyen herkes onu kullanır hale geldi. Koronavirüs nedeniyle borsalar darbe üstüne darbe alırken, o değerini ikiye katladı; kurucusu ise dünyada bu yıl servetini en çok artıran kişi oldu. ABD’ye yaptığı vize başvurularında 8 defa “ret” aldı ama şimdi adını uygulama mağazalarının zirvesine yazdırdı… İşte koronavirüs salgınının açık ara en çok yaradığı girişim Zoom’un gittikçe artan gizlilik ve kişisel bilgilerin güvenliği gölgesindeki yükseliş hikayesi…
Koronavirüs ile birlikte yüz milyonlarca insanın eve kapanması, görüntülü görüşme ve telekonferans uygulamalarına olan talebi rekor seviyelere taşındı. Evden çalışma, görüntülü iş/ekip toplantıları ve uzaktan eğitim için kullanılan bu uygulamalar arasında son dönemin en çok tercih edileni Zoom oldu.
Birkaç hafta öncesine kadar çok az kişinin bilip kullandığı bir uygulama olan Zoom, şu anda ise hem dünyada hem de Türkiye’de uygulama mağazalarında ilk sıralara çıkmış durumda.
Koronavirüs nedeniyle evden çalışma ve uzaktan eğitim zorunluluğun ortaya çıkması bulut tabanlı çalışan bu uygulamaya olan talebi de oldukça artırdı. iOS ve Android mobil uygulamalarının yanısıra internet tarayıcı desteği de sunan Zoom Cloud Meetings, 100 kişiye kadar katılımla yüz yüze görüntülü görüşme ve toplantı yapabilme özelliğine sahip.
Üstelik bu aynı anda 100 kişiye kadar katılımcının desteklendiği görüntülü görüşmelerin 40 dakikaya ücretsiz olarak sunulması uygulamanın popülerliğini daha da artırıyor.
Üstelik Zoom, koronavirüsten etkilenen bazı ülkelerdeki (Türkiye henüz bu listede bulunmuyor) okullar için ücretsiz temel hesaplardaki 40 dakikalık süreyi de geçici olarak kaldırdığını duyurdu.
Zoom hisselerinin yılbaşından bu yana seyri
Bu dönemde koronavirüs nedeniyle dünya borsaları çakılırken, ABD’de Nasdaq Endeksi’nde de işlem gören Zoom’un piyasa değeri son 2 ayda ikiye katlanarak 42 milyar dolara kadar yükseldi.
Peki bu Zoom nereden çıktı? Yüz milyonlarca kişiyi hayrına mı görüntülü görüştürüyor? Kullanıcılardan hangi verileri alıyor? Bu verileri kime veriyor? İşte Habertürk’ten Necdet Çalışkan’ı haberine göre Zoom’un ve kurucusunun ilginç hikayesi…
YILIN KAZANANI O!
Zoom, 1997-2007 yılları arasında video konferans yazılımı şirketi WebEx’te ve ardından 2007-2011 yılları arasında ise Cisco’da mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı olarak çalışan Çinli Eric Yuan tarafından 2011 yılında kuruldu.
Bu arada 2007 yılında WebEx’in 3.2 milyar dolara Cisco tarafından satın alındığını belirtelim…
1970 yılında Çin’de doğan Eric Yuan, aynı zamanda merkezi California’da bulunan Zoom Video Communications’ın CEO’su.
ABD’DEN 8 DEFA ‘RET’ ALDI
2019 yılında halka arz edilerek ABD borsalarında Nasdaq Endeksi’nde işlem görmeye başlayan şirketin geçen yılki gelirleri yüzde 88 artışla 6622 milyon dolara çıkarken, net kârı ise 25 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
Koronavirüs ile birlikte bu rakamların çok daha üst seviyelere çıktığı tahmin edilirken, Zoom’un kurucusu ve CEO’su Eric Yuan da dünyanın en zenginleri listesinde yükselişe geçti.
1990’lı yıllarda ABD’nin 8 defa vize başvurusunu reddettiği Eric Yuan’ın bu yılın başında 4 milyar doların altında olan kişisel serveti, koronavirüs salgını ile birlikte 8 milyar dolara kadar çıktı. Şu anda dünyanın en zengin 182. kişisi olan Yuan, bu artış ile birlikte Bloomberg’in Milyarderler Endeksi’ne göre yılbaşından bu yana servetini en fazla artıran isim oldu.
İngiltere Başbakanı Johnson, koronavirüs ile ilgili önlemlerin ele alındığı kabine toplantısını Zoom’da yapmıştı
Zoom toplantısını başlatan kişi, katılımcıların aktivitelerini izleyebiliyor. Bir kullanıcı Zoom aracılığıyla herhangi bir konuşmayı kaydediyorsa, yöneticiler bu içeriğe erişebiliyor. Bir toplantı devam ederken veya bittiğinde yöneticiler her bir katılımcının işletim sistemini, IP adresini, konum verisini ve sohbet bilgisini görebiliyor.
Kişisel bilgilerin güvenliği ile ilgili soru işaretleri artarken, Zoom’un ücretsiz olarak sunduğu, 40 dakika ve 100 kullanıcıya kadar görüntülü görüşme servisine ne kadar devam ede(bile)ceği, artan talep ve trafiği nasıl karşılayabileceği ise belirsizliğini koruyor.
Haberin Linki; Zoom’un ilginç hikayesi
Firmamız Zoom Video Konferans sisteminin Türkiye satış, destek ve eğitim hizmetlerini vermektedir.
Detay Bilgi Sayfamız