En popüler video konferans uygulaması olan Zoom, pandemi sonrasında da uzaktan çalışmaya devam eden çalışanlar ve online eğitimle yüz yüze eğitimi bir arada yürüten eğitim kurumları başta olmak üzere pek çok kurum ve şirket tarafından halen kullanılmaya devam ediyor. Kullanıcılar okul, kurumsal eğitim, webinar, konferans, ortak proje gibi birçok farklı amaç için bir araya geliyor.
Zoom’un tercih edilmesindeki temel etken ücretsiz olmasına karşın sunduğu cazip özellikler.
Zoom kullanıcılarının çoğu temel, yani hiçbir ücret ödenmeden kullanılabilen Zoom planından yararlanıyor. Fakat temel Zoom planı toplantıların verimliliğini düşürecek birçok kısıtlama barındırıyor. Bu kısıtlamalardan en can sıkıcı olanlarından biri hiç şüphesiz 40 dakikalık toplantı süre sınırı. 40 dakika sonunda biten toplantı nedeniyle daha uzun süre bir arada olmak durumunda olan gruplar toplantıyı yeniden başlatıp tekrar bağlanmak zorunda kalıyor. Bu da doğal olarak toplantıların akışını keserek ekiplerin maksimum verimliliğe ulaşmasını engelliyor. Ayrıca toplantıdaki kişi sayısının en fazla 100 olabilmesi de çalışan sayısı fazla olan şirketleri engelleyen bir durum.
Zoom şu anda reklamsız ve ücretsiz bir şekilde kullanılabiliyor, fakat yakın zamanda ücretsiz bir şekilde hizmet vermeye devam edebilmek adına Basic, yani ücretsiz plan kullanan tüm kullanıcılara reklam göstermeye başlayacak. Bu özellik şu anda test ediliyor, ancak ne zaman uygulamaya geçeceği bilinmiyor. Gizlilik konusunda üst seviye hassasiyet gösteren ve 256 bit kriptolu toplantı imkânı sağlayan Zoom, görüşme içeriklerinin hiçbir şekilde pazarlama, promosyon ya da üçüncü taraf reklam amaçlarıyla kullanılmayacağının garantisini veriyor.
Özellikle Covid-19 döneminde uzaktan eğitim ve iş hayatına yönelme, video konferans uygulamalarının hiç görmedikleri bir taleple karşılaşmasını sağladı. Bu dönemde yıldızı parlayan uygulama ise Zoom oldu. O dönemde yakaladığı ivmeyi günümüzde de devam ettiren Zoom, Covid-19 kısıtlamalarının neredeyse tamamen kalkmasına rağmen her gün 300 milyon kişi tarafından kullanılmaya devam ediyor.
Zoom, tamamen ücretsiz bir şekilde de kullanılabilmesinin yanı sıra çeşitli avantajlar sunan ücretli planlara da sahip. Ancak Zoom, platformun ücretsiz şekilde kullanılmaya devam edilebilmesi ve sürdürülebilir bir hizmet sunmak adına yakın zamanda ücretsiz Zoom planından faydalanan kullanıcılara reklam göstermeyi planlayan bir özellik üzerinde çalışıyor.
Zoom Ücretli mi?
Zoom kullanmak isteyen fakat çekinen kullanıcıların sorduğu soruların başında genellike “Zoom ücretli mi?” sorusu geliyor. Akıllara takılan bu soruya yanıt verelim: Hayır, Zoom’un video konferans özelliklerinden çeşitli süre ve katılımcı kısıtlamalarıyla da olsa ücretsiz bir şekilde faydalanabilirsiniz. Video konferanslarda 40 dakikalık süre ve 100 katılımcı sınırı bulunuyor. Zoom’un bu kısıtlamaları kaldıran, bireysel ve küçük-orta ölçekli kurumsal kullanıcı kitlelerini hedefleyen farklı ücretli planları da bulunuyor. Eğer bireysel kullanıcıysanız ve Zoom’un daha fazla özelliğinden faydalanmak istiyorsanız, Zoom Basic’in ücretli bir üst versiyonu olan Zoom Pro’ya göz atabilirsiniz. Zoom Pro’nun Zoom Basic’e göre birçok avantajı bulunuyor. Örneğin Zoom Basic’deki 40 dakikalık toplantı süresi sınırı 30 saate çıkıyor, yani pratik olarak limitsiz bir şekilde Zoom’u kullanabiliyorsunuz. Eğer küçük-orta ölçekli bir şirkete sahipseniz ve Zoom kullanmak istiyorsanız 30 saate ve 300 kullanıcıya kadar toplantı yapabileceğiniz Zoom Business planı size göre olacaktır.
Zoom Pro ve üstündeki planlarda Zoom API‘a de erişim elde edersiniz. Zoom API’a erişim sağlayarak geliştiricilerinize Zoom Pro hesabınız için bir uygulama oluşturma, kendi çözümlerinize Zoom altyapısı ekleme, sohbet botları oluşturma ve çok daha fazlasını yapma olanağı sunabilirsiniz. Bu sayede Zoom altyapısı ile geliştiricilerinizin yeteneklerinizi birleştirerek ortaya yepyeni çözümler sunabilirsiniz.
Zoom Nasıl Satın Alınır?
Zoom’un ihtiyacınıza uygun farklı planları ve bu planlara özel çeşitli avantajları bulunuyor. Zoom satın alırken öncelikle ihtiyacınızın ne olduğunu belirlemelisiniz. Toplantılarınızı kaç kullanıcı ile yapacaksınız? Toplantıların kayıtlarını Zoom Cloud’a mı yoksa kendi bilgisayarınıza mı kaydedeceksiniz? Toplantıları kayıt alırken tüm kullanıcıların görünebileceği özel bir şablona ihtiyaç duyuyor musunuz?
Bu gibi soruları cevapladıktan sonra Zoom’un farklı ücretler karşılığında sunduğu planları inceleyip ihtiyacınıza hitap eden planı satın alabilir, dilerseniz Zoom’un ek özelliklerinden de ücret karşılığında yararlanabilirsiniz. Ayrıca Zoom Türkiye yetkili satış, eğitim ve destek merkezi olan Etgi Grup’un web sitesindeki bilgileri inceleyebilir ve bizimle iletişime geçerek fiyat teklifi isteyebilir veya sorularınızı yönlendirebilirsiniz.
Zoom Türkiye Yetkili Satıcısı Kimdir?
Zoom Türkiye yetkili satış, eğitim ve destek merkezi Etgi Grup’tur. Dilerseniz Etgi Grup’un web sitesindeki bilgileri inceleyebilir ve bizimle iletişime geçerek fiyat teklifi isteyebilir veya sorularınızı yönlendirebilirsiniz. Etgi Grup Zoom’un yanı sıra Murf, Camtasia, Articulate gibi uygulamaların da Türkiye yetkili satış ve destek merkezidir.
Etgi Grup ayrıca LMS, soru bankası, test, sınav, e-ticaret, kurumsal portal, canlı eğitim, toplantı, etkinlik yönetimi, oyunlaştırma (gamification) gibi onlarca özelliğin bütünleşik olarak yer aldığı, tamamen özgün, hepsi bir arada eğitim ve iletişim platformu olan Vedubox ürününe de sahiptir. Vedubox, Zoom API’ı kullanılarak, Zoom’un tüm özelliklerini içinde barındıran ve Zoom’dan çok daha fazlasını sunan bir SAAS ürünüdür. Vedubox tek paket olarak kullanılabileceği gibi içinde bulunan Live, Events, Exam gibi farklı modüller tekil olarak satın alınarak da kullanılabiliyor, bu da kullanımda esneklik sağlıyor. Vedubox’ın özellikleri, paketleri ve modülleri hakkında daha fazla bilgi almak, 14 gün ücretsiz denemek ve blogumuzdaki birbirinden bilgilendirici içeriklerden faydalanmak için web sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın.
Zoom Paketleri Nasıl Bulunur?
Zoom paketlerini incelemek, ihtiyaçlarınıza uygun olan planı belirlemek ve ek özellikler satın almak için web sitemizde ki planları inceleyebilirsiniz. Zoom’un ücretsiz olarak Zoom Basic, ücretli ve farklı ihtiyaçlara hitap eden Zoom Pro, Zoom Business ve Zoom Enterprise ürünleri bulunuyor. Zoom’un video konferans dışında SMS/MMS atmaya ve arama yapmaya yarayan Zoom Phone, etkinlik ve webinar düzenlemeye yarayan Events & Webinars gibi farklı hizmetleri de bulunuyor. Satın alacağınız planı seçtikten sonra satın alma ekranında bulunan Zoom Bulut’a kaydetme, toplantıya katılabilecek kullanıcı sayısını artırma gibi farklı ek özelliklerini de satın alarak planınızı geliştirebilirsiniz.
Bunların yanı sıra Zoom Türkiye yetkili satış merkezi olan Etgi Grup ile iletişime geçerek ihtiyaçlarınızı belirtebilir ve Türkiye özel fiyatlarından yararlanarak daha avantajlı fiyatlarla Zoom lisansına sahip olabilirsiniz.
Bu yazımızda Zoom ile ilgili bazı temel sorulara yanıt verdik. Umarız sizin için de bilgilendirici bir yazı olmuştur. Zoom ile ilgili farklı sorulara yanıt verdiğimiz diğer yazılarımıza ve çok daha fazlasına erişmek için blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.